Elke situatie is anders
Uitvaartbegeleider, wat doe ik, waarvoor sta ik met 't Laatste Woord?
Wanneer iemand die je graag ziet overlijdt, stopt de wereld. Je wil tijd krijgen om je verdriet te voelen, te denken, te rusten, ....maar er dient vanalles geregeld te worden. Heel veel praktische zaken, waarbij het gevoel even opzij wordt geschoven.
Dan is er nood aan een baken van rust, iemand die de tijd neemt om naar jou, je gezin en vrienden te luisteren. Iemand die je kan vertrouwen. Iemand die de zorgen uit je handen neemt. We nemen samen uitvoerig de tijd om te bespreken hoe de uitvaartplechtigheid er moet uit zien. Geen uitvaart zoals er dertien in een dozijn zitten, neen, een persoonlijke ceremonie vol kostbare herinneringen, waar het leven gevierd wordt. Er zijn zoveel mogelijkheden om afscheid te nemen op een bijzondere manier.
Daarom is het belangrijk dat elk detail aan bod komt, met warmte, liefde en mooie herinneringen, misschien ook met humor. Het dient hartverwarmend te zijn, rust en troost te bieden. Het afscheid moet een weerspiegeling zijn van het leven.
Lees verder bij "Getuigenissen".
Misschien wil u wel uw eigen laatste woorden samen schrijven?
Afscheid nemen kan je niet altijd plannen. Soms wel, maar vaak sterft iemand totaal onverwacht. Niemand is hier op voorbereid.
Iedereen (jong of oud, gezond of minder gezond) leeft zijn eigen, unieke verhaal. Samen zoeken we naar de uitdrukkingsvorm die best bij u past.
1. Het geschreven woord
We nemen samen ruim de tijd. Ik luister eerst naar wat uw boodschap inhoudt en aan wie u ze wil richten. Uw keuzes zijn de leidraad. Voelt u zich goed bij een geschreven tekst, dan werk ik dit uit op basis van uw verhaal. Uw laatste woorden zullen dan gebracht worden op uw uitvaart.
Indien u dat wenst begeleid ik u bij het schrijven van persoonlijke brieven, die bezorgd worden aan uw geliefden, na uw heengaan. Zij gaan hier kracht in vinden, steun in moeilijke dagen of op sleutelmomenten in hun leven. Ik denk hier aan kinderen die een ouder verliezen. Hoe fijn is het niet om een brief of boodschap te ontvangen op het moment dat je 12 wordt, wanneer je gaat studeren of gaat samenwonen of huwen, of bij de geboorte van je kind? Op die manier is de persoon die er niet meer is, toch heel erg aanwezig.
2. Het gesproken woord
Een stem is een heel persoonlijk aspect van elke mens. Wil u graag dat uw nabestaanden uw stem nog eens horen op uw afscheidsmoment? Of laat u een boodschap na voor iemand in het bijzonder? Ik begeleid u bij het inspreken van deze boodschap of het maken van een filmpje.
3. De wensboom
Samen maken we een lijst van uw wensen. Wat u graag wil en zeker niet wilt ... Vaak zijn zulke zaken moeilijk bespreekbaar met de mensen die u liefheeft. Ik ben er om zowel u als hen daarvan te ontlasten. Zo hebben familie, vrienden minder kopzorgen en twijfels.
4. Ondersteunende gesprekken met u en/of uw nabestaanden
Als rouwbegeleider bied ik hulp, een luisterend oor, zowel voor, tijdens als na het overlijden.
Wil u graag praten over hoe u uw levenseinde ziet? Over hoe uw afscheid er moet uitzien? Daar kan u uiteraard voor mij bij terecht. Alles in het leven moet immers bespreekbaar zijn, ook het einde ervan. Daar rust nog steeds een te groot taboe op.
Veel mensen dragen onverwerkt verdriet met zich mee. Het belemmert hen in het verder zetten van hun leven. Een verlies verwerken heeft tijd en aandacht nodig. Vaak wordt hier door omstandigheden niet voldoende bij stilgestaan.
Neem gerust contact op wanneer u voelt dat u blijft draaien op "automatische piloot", wanneer u maar niet over uw verdriet heen geraakt. Ik kan u hier in begeleiden.
Rouwen doen we in ons leven over verschillende dingen. We denken hierbij meestal aan het verlies van een geliefd persoon, maar ook over een verhuis, een verlies van job, een sterrenkindje, een onvervulde kinderwens, een droom die nooit werd waargemaakt, een relatie die afgebroken wordt... allemaal gebeurtenissen die een zware impact kunnen hebben.